مدیرکل امور تربیتی و مشاوره وزارت آموزش و پرورش با اشاره به سنجش سلامت روان دانش آموزان دوره متوسطه از طریق آزمون های مختلف گفت: 70 نوع آسیب اجتماعی، روانی و فرهنگی در میان دانش آموزان شناسایی شده است. 19 مهر 1393
عیسیمراد امروز در نشست خبری به مناسبت هفته بهداشت روان اظهار داشت: بیتردید مدارس به عنوان یک ساختار آموزشی میتوانند در تامین و حفظ سلامت روان نقش مهمی را ایفا کنند و این امر زمانی محقق میشود که اقدامات مناسب و مداخلات موثر مبتنی بر ویژگیهای بومی، فرهنگی و دینی در حوزه بهداشت روان در مدارس انجام شود.وی افزود: با توجه به تعداد زیاد دانشآموزان و اهمیت تامین سلامت روان آنها به عنوان سرمایههای آینده کشور ضرورت دارد تا برای ترسیم فردایی بهتر زمینه را برای حضور پرنشاط و سالم آنها فراهم کنیم و ضمن ایجاد فرصت لازم برای به فعلیت رساندن توانمندیهای روانی رفتاری دانشآموزان، کارکنان مدارس و والدین از بروز و شیوع اختلالها و ناهنجاریهای روانی و رفتاری در مدارس پیشگیری کنیم.مدیرکل امور تربیتی و مشاوره وزارت آموزش و پرورش بیان کرد: برای تحقق رویکرد اعتلایی در عرصه ماموریتهای نظام راهنمایی و مشاوره بر اساس سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در تمام سطوح تحصیلی برای افزایش سلامت جسمی و روحیدانشآموزان برنامههایی را در نظر گرفتهایم.عیسی مراد گفت: ایجاد تغییرات مثبت در نگرش و رفتار دانشآموزان نسبت به سلامت روان، تبیین و تاکید بر اهمیت جایگاه سلامت روان بر بهبود فرایند تربیتی و آموزشی دانشآموزان، معلمان و سایر کارکنان مدرسه از جمله برنامههای در نظر گرفته شده است.وی افزود: با توجه به استانداردهای بینالمللی در رابطه با بهداشت جسمانی و روانی برای ارتقای وضعیت موجود در زندگی روزمره دانشآموزان باید تلاش کنیم. بهداشت روان یعنی به حداکثر رساندن کیفیت زندگی و به حداقل رساندن آسیبها، اختلالات و مشکلات. البته هدف این نیست که اصلا دچار آسیب روانی نشویم چرا که در زندگی اجتماعی مسائل بسیاری بهداشت روان را تهدید میکند و ما تلاش میکنیم تا این مسائل را شناسایی کرده و آنها را حذف کنیم.
فعالیت 18 هزار نیروی مشاور در سطح مدارس کشور
مدیرکل امور تربیتی و مشاوره وزارت آموزش و پرورش عنوان کرد: اداره کل امور تربیتی و مشاوره وزارت آموزش و پرورش در جهت یاری رسانی به دانش آموزان برای افزایش کیفیت زندگی و سلامت روان آنها تلاش میکند. رشد هویتی بیشتر در سنین دبیرستان اتفاق میافتد و در این راستا برنامههایی را ویژه دانش آموزان دبیرستانی درنظر گرفتهایم. 32 مرکز روانشناختی در استانهای کشور و 200 مرکز در مناطق کشور به همراه 18 هزار مشاور در سطح مدارس خدمات مشاورهای سازشی، انطباقی، تحصیلی، شغلی و تربیتی را ارائه میکنند.عیسی مراد گفت: در ارائه خدمات مشاوره در مقطع ابتدایی از معلمان استفاده کردیم که توان مشاوره دارند و با ارائه آموزشهای لازم از آنها به عنوان مشاور استفاده میکنیم. همچنین همیاران مشاور را از میان دانشآموزان انتخاب کردهایم که به دانشآموزان دیگر یاری برسانند. مدرسه محوری نیز یکی دیگر از برنامههای مدنظر است تا مشاوران ما بتوانند به دانشآموزان و معلمان خدمات مشاوره ارائه کنند.وی با اشاره به برگزاری آزمونهای سنجش سلامت روان دانشآموزان در سطح مدارس گفت: این آزمونها هرسال در آبان یا آذر برگزار شده و وضعیت سلامت روان و آسیبهای اجتماعیدانشآموزان را بررسی میکند.مدیرکل امور تربیتی و مشاوره وزارت آموزش و پرورش اظهار داشت: برنامهای را برای مدیران ارشد حوزه ستادیوزارت آموزش و پرورش در تاریخ 26 مهر با حضور وزیر آموزش و پرورش برگزار میکنیم و به تناسب موضوعات مدنظر ارتقای وضعیت را برای مدیران ارشد نظام تعلیم و تربیت با هدف تغییر نگرشها در دستور کار داریم که از حضور صاحب نظران مختلف همچون دکتر گلزاری معاون وزارت ورزش و جوانان بهره میبریم.
به ازای هر 15 دانشآموز یک ساعت مشاوره در مدارس داریم
عیسی مراد ادامه داد: طبق استانداردهای بینالملل به ازای هر 6 دانشآموز باید یک ساعت مشاوره در مدارس داشته باشیم ولی هم اکنون در کشور به ازای هر 15 دانشآموز یک ساعت مشاوره داریم البته معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری در سال 91 مصوب کرد که به ازای هر 12 دانشآموز یک ساعت مشاوره در مدارس داشته باشیم اما با توجه به مشکلات جذب نیرو و با وضعیت موجود عمده مشاورهها در دوره متوسطهمتمرکز شده است.وی افزود: نظام جامع مشاوره در حال تهیه است که بر اساس آن باید در تمام مقاطع تحصیلی خدمات مشاوره به دانشآموزانارائه شود که هم اکنون با چند دانشگاه کشور در حال رایزنی برای تهیه نظام جامع مشاوره هستیم و آن را به صورت پایلوت در سال 93 اجرا کرده و از سال آینده به طور کامل در سراسر کشور اجرا خواهیم کرد.
آمار آسیبهای دانشآموزی در دوره متوسطه بیشتر است
مدیرکل امور تربیتی و مشاوره وزارت آموزش و پرورش گفت: براساس نظام جامع مشاوره دانشآموزان برای انتخاب رشته از همان دوره ابتدایی به لحاظ استعدادیابی مورد بررسی قرار میگیرند هم اکنون 18 هزار و 500 نیروی مشاور درسطح مدارس کشور داریم که خدمات اصلی ما به دانشآموزان دوره متوسطه دوم ارائه میشود البته مدارس خاص مانند شاهد، سمپاد و مدارس غیرانتفاعی برای دانشآموزان تمام مقاطع تحصیلی خدمات مشاوره را ارائه میکنند.
به گزارش عصر ایرانیان به نقل از تسنیم ، عیسی مراد در خصوص آزمون سنجش سلامت روان دانشآموزان بیان کرد: بر اساس این آزمونها وضعیت سلامت روان دانشآموزان مشخص میشود البته این آزمونها ایراداتی داشت که هم اکنون تیم متخصصی در حال طراحی مجدد آنها هستند.این آزمونها در مباحث روانی و اجتماعی وضعیت دانشآموزان را رصد کرده و آبان یا آذر هر سال در دوره دوم متوسطه اجرا میشود که نتایج آن را به مسئولان ذی ربط منتقل میکنیم. هم اکنون 70 آسیب روانی، اجتماعی و فرهنگی در میان دانشآموزان وجود دارد و 24 درصد افراد جامعه دچار اختلالات روانی و اجتماعی هستند همچنین آمار آسیبهای دانشآموزی در دوره متوسط بیشتر از سایر مقاطع است و جنس آسیبها نیز متفاوت است. به عنوان مثال در دوره ابتدایی آسیبی همچون بیش فعالی را شاهد هستیم اما در دوره متوسطه آسیبهایی از جنس فضای مجازی را شاهدیم.
کلمات کلیدی مطلب:دوره ابتدایی
منبع : خبرگزاری عصرر ایرانیان